Popular Posts

About us

Total Pageviews

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Sample

Gergedan Çiftliği


gergedan çiftiliğinden bir grgedan
Gergedan Çiftliğinden bir Gergedan

Gergedan Çiftliği diye geyik yaparken bir google amcaya sorayım dedim. Tamda dünyada bu konu tartışılıyormuş. Edindiğim bilgileri özet halinde aşağıda yazacağım.

Asya ülkelerinde gergedan boynuzunun kansere iyi geldiği ve afrodizyak olduğu düşünülüyor, kama ülkesi Yemeden ise kama sapı olarak hayli rağbet var. Dünyada azalan gergedan popülasyonu sebebiyle gergedan avının engellenmesi için karşı mücadele sürdürülüyor. Gergedan boynuzu fiyatının altından daha değerli olduğu bildiriliyor. 1994 yılında boynuzun kilo fiyatı 4700 dolar,  bugün ise 67000 dolardan kilosu satıldığı iddia ediliyor.
2011 verilerine göre Asya ve Afrikada Gergedan sayısının 28 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Gergedan boynuzu kesildiğinde tekrar uzayan bir şey ve keratinden oluşuyor. Beyaz gergedan türü yılda bir kilo boynuz üretebiliyor, 5000 gergedan çiftlik ortamında beslendiğinde dünyaki talep karşılanabilecek. Çiftliklerde yıllık artış oranı yüzde on olacağında artan taleplere cevap verebilecek. ABD, Zimbabwe, Tayland ve Zimbabwede yasal olarak denetlenerek üretilen timsah üretme çiftlikleri ticari olarak başarılı oldu ve yıllık 1,4 milyon timsah derisi üretiliyor. Şu anda Çinde gergedan üretim çiftliği bulunmakta.

Bu arada Türkiyede satılan gergedan setleri sadece gergedanın adından ilham alıyor, boynuz kullanılmıyor.

<